Ä°skenderun Sigorta Acenteleri DerneÄŸi (Ä°SADER) BaÅŸkanı Yasin KeleÅŸ, zorunlu trafik sigortası poliçelerinin sorunlu hale geldiÄŸini belirterek, “Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası poliçelerinde, 12 Nisan 2017’den itibaren uygulanmak üzere tavan fiyat uygulaması getirilmiÅŸtir. Bu tarifenin yürürlüÄŸe girmesiyle Zorunlu Trafik Sigortası ‘Sorunlu Trafik Sigortası’ haline gelmiÅŸtir” dedi.
Ä°SADER BaÅŸkanı Yasin KeleÅŸ, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında; “Aylar öncesinde Trafik Sigortasında fiyatların düÅŸeceÄŸi basın ve yayın organlarında, sosyal medyada haber olarak duyurulmuÅŸ ve bunun sonucunda birçok sigortalımız düÅŸük fiyata sigorta yaptırma beklentisine girmiÅŸ ve yeni tarifeyi beklemiÅŸlerdir.Tavan Fiyat tarifesinin 12 Nisan 2017 tarihinde yürürlüÄŸe girdiÄŸi günden itibaren Hazine MüsteÅŸarlığının uyarısına raÄŸmen maalesef Sigorta ÅŸirketleri, zorunlu trafik sigortası teklifi vermede ve bu sigortayı yapmakta bugün olmuÅŸ hala zorluk çıkarmaktadırlar. Bazı bahanelerle iÅŸi yokuÅŸa sürmektedirler. Bunlardan bazıları; sistemde arıza olduÄŸunun belirtilmesi, mevcut sistemlerinin tavan fiyat uygulamasına uyumlu hale getirilmesi nedeniyle düzeltiliyor denilmesi, acente ile merkez arasındaki baÄŸlantının kapalı olduÄŸunun söylenmesi, kredi kartına 3-4 taksit kaldırılıp nakit ya da tek çekim uygulamasına geçilmesi, onaya gönderilen poliçeye onay verilmemesi ya da onay süresinin uzaması, poliçesi düzenlenecek olan araçların fotoÄŸraflarının istenmesi, ehliyet ya da ruhsatlarını sisteme yükletme yoluyla iÅŸlemlerin artırılması, Ferdi Kaza, Konut sigortası, Ä°htiyari Mali Sorumluluk vb. gibi ek poliçeler istenerek sigortanın daha pahalı hale getirilmesi ve tüketicilere maliyetlerin artırılması, günlük kota uygulamaları, yeni tescil yani sigortalıya ilk düzenlenecek poliçelere teklif bile verilmemesi gibi aradan geçen bunca zamana raÄŸmen ÅŸirketlerin hala programlarını revize edemedikleri, güncelleyemedikleri veya sistemlerde hata olduÄŸu gerekçeleriyle, bazı ÅŸirketler de keyfe keder ve hiçbir dayanak göstermeden, hiçbir hasar verisine dayanmaksızın 'Ben bu aracı istemiyorum' diye poliçe tanzim etmemektedir. Bazı ÅŸirketler acentelerinde poliçesi yapılacak aracın ruhsat fotokopilerinin resmini görmeden poliçe yapmazken, kafalarına göre bazı araçların 4 tarafından çekilmiÅŸ resimlerinin gönderilmesi sonucu yine keyfe göre ya onay vermekte ya da onay vermemektedir.Tavan Fiyat uygulamasının yürürlüÄŸe girdiÄŸi 12 Nisan 2017 itibariyle poliçe üretimi yapmak biz acentelerde ızdırap haline gelmiÅŸtir. Hiçbir acente meslektaşımız acentesi olduÄŸu Sigorta Åžirketinden ÅŸu veya bu sebeple poliçe üretimi yapamamaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası ülkemiz ekonomisine saÄŸladığı katkı kadar 17.000’in üzerinde biz acentelere gelir kaynağı, 35.000’in üzerinde teknik personele de bir iÅŸ imkanı sunmaktadır. Bu durumlar karşısında bunca yıl sigorta bilincini yaymak için gece gündüz emek vermiÅŸ sigortalılarına hizmet vermiÅŸ, istihdama katkıda bulunmuÅŸ ve Devletine vergisini ödemiÅŸ acentelerimizin komisyon gelirleri de düÅŸmüÅŸ birçoÄŸu kapanma noktasına gelmiÅŸ ve maliyetleri düÅŸürmek adına personel çıkışları baÅŸlamıştır.
Ä°SADER (Ä°skenderun Sigorta Acenteleri DerneÄŸi) olarak Sigorta Haftası’nı buruk kutladığımız bu günlerde Sektörümüzde 20 Milyonun üzerinde vatandaşımızı,17000’in üzerinde acente meslektaşımızı, 35.000’in üzerinde çalışanı çok yakından ilgilendiren bu soruna kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.